فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 35 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • ابراهیم آقا محمدی* صفحات 9-43
    از زمان تشکیل اتحادیه اروپا نظریه های گوناگون تلاش کرده اند تا چرایی، چگونگی و نتایج فرایند همگرایی را مورد بررسی قرار دهند. نوکارکردگرایان بر مسئله تسری بین دولت گرایان بر نقش اجماع داخلی و مذاکرات بین دولتی، سازه انگاران بر مسایل هویتی و تعاملان بیناذهنی، نهادگرایان بر تشکیل نهادهای فراملی و نو واقع گرایان بر توازن قوا در نظام بین الملل تأکید دارند. با وقوع حوادث بحرانی در اروپا مجددا توجه اندیشمندان برای تحلیل این فرایند به این منطقه معطوف شده است. پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است: آیا هر کدام از این نظریات می توانند وضعیت جاری (شرایط بحرانی) اتحادیه اروپا را تحلیل کنند؟ به عبارت دیگر، کدام یک از آنها می تواند مبنای نظری مناسبی برای تجزیه و تحلیل شرایط بحرانی اتحادیه اروپا باشد؟ در پاسخ به پرسش مذکور می توان گفت که «بیشتر نظریه ها شرایط رو به رشد همگرایی را می توانند تحلیل کنند، اما از میان آنها نظریه بین دولت گرایی بهتر می تواند شرایط حاضر را تجزیه و تحلیل کند»؛ لذا هدف بررسی امکان بکارگیری نظریه های همگرایی در تحلیل وضعیت جاری اتحادیه اروپا است. پس از ذکر مقدمه ای در خصوص تشکیل اتحادیه اروپا و شرایط بحرانی آن، نظریه های همگرایی با تأکید بر شرایط حاضر اروپا بررسی می شوند و در نهایت نتیجه گیری ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، نظریه های همگرایی، بحران اروپا، نهادهای بین المللی، اقتصاد جهانی
  • جهانبخش ایزدی، حمیدرضا اکبری* صفحات 45-67
    برای ترسیم افق امنیتی منطقه غرب آسیا - پس از انقلاب های عربی سال 2011 - ضروری است مولفه ها، متغیرها و عناصر مهم آن از جمله اسلام سیاسی مورد واکاوی قرارگیرد. بر این پایه، اسلام سیاسی از عمده ترین جریان ها و گفتمان های اثرگذار در تحولات اخیر منطقه بوده است. در این چهارچوب، رفتار اسلام گرایان در سه محور اصلی قابل بررسی است: نخست، افراط گرایی و خشونت با پیدایش جریان های نوظهور تکفیری مانند داعش. دوم، عدم توانمندی حفظ قدرت و حاکمیت توسط جریان های اصیل و ریشه دار اسلام سیاسی مانند اخوان المسلمین و سوم؛ تغییر در کنش گری جبهه مقاومت. این در شرایطی است که منطقه غرب آسیا، دوره ای پراز تنش و آشوب همراه با جنگ، خشونت و اختلافات مذهبی و قومی را تجربه می کند. براین اساس، پرسش اصلی مقاله این است که اسلام سیاسی در تکوین نظم امنیتی منطقه غرب آسیا چه جایگاهی دارد؟ آینده پژوهی از طریق بررسی روندها و سناریوهای اسلام سیاسی و جریان های اسلام گرا و نقش آن ها در شکل دهی نظم امنیتی منطقه غرب آسیا، موضوع این مقاله را شکل می دهد.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، نظم امنیتی، انقلاب های عربی 2011، غرب آسیا(خاورمیانه)، آینده پژوهی
  • هادی صادقی اول*، فرهاد قاسمی، بهاره پورجم پورجم صفحات 117-140
    از دیرباز مجهز شدن به سلاح، از جمله کنش های راهبردی واحدهای سیستم بین الملل بوده که برای مدیریت و تأمین امنیت خود بکارگرفته اند، البته این شکل از کنش منجر به بروز مسابقه های تسلیحاتی شده است.؛ این رقابت های تسلیحاتی در طی سال های اخیر با عینیت بیشتری در حوزه خلیج فارس، به خصوص کشورهای عرب این منطقه دیده شده است. به واقع صرف نظر از رقابت های راهبردی و ایدئولوژیک کشورهای عرب منطقه به ویژه در مقابل ایران، دولت های غربی و ایالات متحده، هم به صورت مستقیم، هم غیرمستقیم به دلیل مسائلی نظیر امنیت انرژی، بر معمای امنیت و ایجاد یا تشدید مسابقه های تسلیحاتی در این منطقه افزوده اند. نظر بر همین مسأله، شناخت ماهیت و ابعاد مختلف رقابت های تسلیحاتی حوزه خلیج فارس در گستره تأمین امنیت منطقه ای اهمیت بسیار زیادی دارد. ما در این مقاله درصدد هستیم با توجه به این مسأله، الگو و مدل حاکم بر منازعات و رقابت های تسلیحاتی منطقه را در بازه زمانی 2010-1990 در منطقه خلیج فارس به بحث بگذاریم. بدیهی است که اهمیت این بازه زمانی از آن روست که تحولات اساسی شکل دهنده مسابقه های تسلیحاتی در سطح جهانی و منطقه ای متأثر از مسائلی نظیر تبعات فروپاشی شوروی، ظهور جریانات افراطی(نظیر القاعده و طالبان)، حملات 11 سپتامبر 2001، اشغال عراق در سال 2003 و نظایر آنها کم و بیش سیاست بین الملل و به ویژه منطقه خاورمیانه را متأثر ساخت.
    کلیدواژگان: مسابقه تسلیحاتی، خلیج فارس، امنیت، ناامنی، تسلیحات
  • حسین سلیمی *، حسن عیوض زاده صفحات 141-164
    شکل گیری و تداوم سازمان آتلانتیک شمالی «ناتو» در دوره جنگ سرد، به ویژه پس از پایان جنگ سرد، یکی از موضوع های اساسی و در عین حال بحث برانگیز در نزد محققان رشته روابط بین الملل محسوب می شود. تبیین علل شکل گیری و تداوم این سازمان که در قالب سه نظریه پراستفاده درباره روابط بین الملل یعنی واقع گرایی «اعم از کلاسیک و جدید»، لیبرالیسم «کلاسیک و جدید» و سازه انگاری اجتماعی در جریان بود، به گونه های متفاوتی شکل گرفته است. این مقاله ضمن بررسی قدرت تبیین هر سه جریان نظری، درصدد ارائه یک چهارچوب نظری تلفیقی است که قادر به توضیح کارآمدتری از تداوم ناتو به ویژه پس از جنگ سرد می باشد.
    بر مبنای چهارچوب تلفیقی، در تحلیل چرایی تداوم و توسعه این سازمان هم، بایستی به عوامل سطح تحلیل کلان مانند: ساختار آنارشیک نظام بین الملل، قطبیت نظام بین الملل، نقش قدرت های بزرگ در این نظام و جایگاه نهادهای بین المللی توجه کرد و هم به عوامل و نیروهای درونی و سیاست های داخلی در فرایند شکل گیری و تداوم اتحادیه هایی چون ناتو پرداخت. در عین حال باید پدیده های ذهنی و عوامل مادی را درکنار هم سنجید و به همراه هم تاثیر آنها را مورد بررسی قرار داد. در این نوع تبیین، عوامل مختلف در سطوح گوناگون برای فهم روند تداوم ناتو مورد توجه قرار می گیرند. در نهایت، در تبیین این مساله به نقش و جایگاه هویت به ویژه فرایند هویت سازی که براساس آن هویت غربی با برداشت و تفسیری خاص از ارزش های دموکراتیک در مقابل هویت های غیرغربی با انگاره ها و ارزش هایی متفاوت، مورد توجه قرار می گیرد. در واقع این دوگانگی هویتی به عامل تداوم سازمان هایی مانند ناتو منجر می شود که هدف آن، حفظ هویت برساخته شده در مقابل دگر هویتی است.
    کلیدواژگان: نظریه روابط بین الملل، اتحادیه ها، تداوم ناتو، جهان پساجنگ سرد
  • جعفر قامت*، محمدرضا پورقوشچی صفحات 165-188
    روابط ایران و کشورهای اروپایی، ریشه در تاریخ داشته و همواره در دوره های مختلف از فراز و نشیب برخوردار بوده است، اما در دوره جدید، با توجه به توافق به دست آمده و موفقیت دولت یازدهم در حل پرونده پیچیده هسته ای، می توان پیش بینی کرد که روابط میان طرفین به دلیل منافع دوجانبه درحوزه های مختلف روند رو به رشدی را تجربه خواهد کرد.
    در این مقاله تلاش می کنیم اهمیت روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تشریح نماییم؛ همچنین در صدد هستیم به این پرسشهای اساسی پاسخ دهیم که در فضای جدید پس از توافق، روابط میان ایران و اتحادیه اروپا تحت تأثیر چه عوامل و مؤلفه هایی قرارداشته و به چه سمت و سویی سیر خواهد نمود؟ منافع مشترک دو جانبه در چه حوزه هایی قابل شناسایی است و چگونه می توان آنها را در یک فضای تعاملی عملیاتی کرد؟
    برای درک ماهیت روابط میان ایران و اروپا باید ابتدا عناصر تأثیر گذار بر آینده این روابط شناسایی شده و در آن چهارچوب روابط بین آنها بررسی شود. به نظر می رسد در دوره جدید همکاری ها در حوزه انرژی و امنیت انرژی، اقتصادی وتجاری؛ همچنین همکاری های سیاسی و امنیتی برای استقرار ثبات در منطقه از الویت اصلی برخوردار خواهد بود. در این مقاله سعی می کنیم با بهره گیری از نظریه واقعگرایی در روابط بین الملل و با استفاده از روش تحلیلی، چهارچوب این نوع همکاری ها را در دوران پسا برجام تشریح نماییم.
    کلیدواژگان: توافق هسته ای، برجام، اتحادیه اروپا، همکاری های مشترک، سیاست خارجی
  • محمدرضا مایلی *، مریم مطیعی صفحات 190-207
    در چند دهه اخیر، کشورهای مختلف تمایل به استفاده از قدرت نرم یافته اند. قدرتی که تأکید بر استفاده از ابزارهایی در راستای ایجاد جذابیت برای تأثیرگذاری و افزایش نفوذ در سایر کشورها دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز با آگاهی از اهمیت قدرت نرم در عصر وابستگی متقابل، از ابزارهایی نظیر دانش، فرهنگ و ایدئولوژی برای اعمال قدرت بر روی کشورهای منطقه ای بهره می برد. در این مقاله این پرسش را مطرح نمودیم که «استفاده از قدرت نرم (دانش، فرهنگ و ایدئولوژی) چه تأثیری در جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران داشته است؟» در پاسخ نیز این فرضیه طرح شد که «استفاده بیشتر جمهوری اسلامی ایران از قدرت نرم (دانش، فرهنگ و ایدئولوژی) باعث تحکیم و ارتقای جایگاه منطقه ای ایران شده است.» ایران در حوزه دانش، پیشرفت های قابل توجهی در زمینه پزشکی، سایبری، نظامی و تکنولوژی داشته است، در حوزه فرهنگ، پیشینه غنی ایرانی و اسلامی و اشترکات فرهنگی با کشورهای منطقه دارد؛ همچنین در حوزه ایدئولوژی، بعد از انقلاب اسلامی و ارائه مفاهیمی نظیر نفی تسلط بیگانگان، عدالت و پیوند دین و سیاست بر میزان قدرت نرم خود افزوده است. قدرتی که از آن برای افزایش نفوذ خود در کشورهای منطقه ای از طریق سیاست خارجی بهره می برد.
    کلیدواژگان: ایران، قدرت نرم، وابستگی متقابل، دانش، فرهنگ، ایدئولوژی
|
  • Ebrahim Aghamohammadi* Pages 9-43
    Since the Europe Union, various theories have tried to why, how, and to examine the results of the integration process. Neo functionalists on the spread, inter governmentalizes on talks between the governments and the role of consensus, constructivists on identity issues and intersubjective interaction, institutionalizes on the formation of supranational institutions and the new realists emphasize the balance of power in the international system. After the events of the crisis in Europe are again important to analyze this process thinkers have focused on this area. The question that arises here is whether any of these views can the current situation (crisis) to analyze Europe Union? In other words, which of them can be a good theoretical basis for the analysis of the Europe Union is a crisis situation? In response to this question can be said that more theories can analyze the conditions of the growing Integration. But among them the theories of Inter governmentalize can better analyze the current situation.
    Keywords: Europe Union, Integration Theory, Europe Crisis, International Institutions, World Economy
  • Jahanbakhsh Izadi, Hamidreza Akbari Pages 45-67
    To draw Security horizon ofWest Asian region- after Arabic revolutions in 2011- it is imperative to analyze variables and important elements such as political Islam. On this basis, the main currents of political Islam and discourses of recent developments affecting the region. In this context, the Islamists behavior can be studied in three main categories: 1. extremism and violence in the Middle East, with the advent of emerging trends Takfiri like ISIL. 2. Inability to maintain power and sovereignty by the genuine political Islam movements like the Muslim Brotherhood. 3. Change activism in the resistance movement. The situation of West Asian region is in a period full of tension and chaos with war, Violence and religious and ethnic division’s experiences.The main question is what is the position of political Islam in the development of security order in the Middle East? This article attempts to explore by exploring trends, driving forces and scenarios of political Islam and Islamic movements, and their role in shaping the regional security order in Middle East.
    Keywords: Political Islam, security systems, Arabic revolutions, the Middle East, futures studies
  • Hadi Sadeghi Aval*, Farhad Ghasemi, Bahareh Purjam Pages 117-140
    Traditionally, units of International System have sought military competition to provide for their own security and the management of regional and international defense which has led to arms race .In recent years, arms race mainly is seen between Arab countries in the Persian Gulf .In fact, regardless of the strategic and ideological competition in the Arab countries against Islamic Republic of Iran, western governments and the United States, directly or indirectly, due to issues such as energy security, increase arms race in the region. For this reason, that is important to understand of nature and dimensions of the arms race across the Persian Gulf regional security. According to this model, in this article we are looking for to discuss the dominant pattern or model to govern the game of military conflict in the Persian Gulf region in the period 1990-2010.It is clear that the importance of this period is because Major developments shaping the global and regional arms race Such as the consequences of the collapse of the Soviet Union, the rise of extreme groups (such as Al Qaeda and the Taliban), the September 11 attacks, the invasion of Iraq in 2003 influenced International Policy and the Middle East.
    Keywords: Arms Race, Persian Gulf, Security, Insecurity, Arms
  • Hosein Salimi*, Hassan Eyvazzadeh Pages 141-164
    The formation and alliance of North Atlantic Treaty Organization (NATO) in the Cold war era, especially after the war, had been one of the keys and controversial issues of the international relations researchers. The explanation for the reasons of formation and alliance of this organization is formed in three theories which are, realism (classic and new), liberalism (classic and new) also social constructivism, in different ways. This article, meanwhile investigates weight of each of these three theories, it is trying to present a theoretical framework compilation which is able to be a more efficient explanation of the alliance of NATO, especially after the cold war. Based on combined framework, in analyzing the causes of the continuation and development of this organization, we must consider the factors like; the anarchic structure of the international system, the polarity of the international system, the role of major powers in the system, the position of the international institutions as well as the internal factors and forces and the domestic policy in the process of formation and alliance of the unions like NATO. Meanwhile, mental phenomena, material factors must be measured together and be investigated entirely. In this kind of explanation, different factors at different levels, to understand trends alliance of NATO are considered. Eventually, in explaining this issue, the role of identity, especially the process identity which based on that, western identity with a particular interpretation of democratic values in front of non-western identity with different values is considered. In fact, this dual identity results to alliance the organizations like NATO that its aim is to protect the constructed identity in front of Lt. made identity.
    Keywords: International relations theory, Unions, NATO alliance, Post, cold war world
  • Jafar Ghamat*, Mohammadreza Purghoshchi Pages 165-188
    The relationship between Iran and European countries has a deeply rooted history and has constantly witnessed its ups and downs in different epochs. However, thanks to the recently signed nuclear deal and the ruling administration’s breakthroughs in resolving Iran’s complex nuclear case, one can anticipate that such mutual ties are set to boom in a wide range of areas as both sides have lots of shared interests. The present study is an attempt to elaborate on the importance of strengthening the relationship between Iran and European Union (EU) member states. It also addresses key questions in the context of the aftermath of the nuclear deal, namely what factors will govern the ties between Iran and the EU and in which direction such cooperation may steer? In which sectors is it possible to identify shared bilateral interests and common grounds and how can they be realized in a constructive and interactive atmosphere? To fathom the nature of ties between Iran and Europe, one has to initially recognize influential factors on the future of these links and then within such framework analyze such a relationship. It seems that in the new era, combined efforts in the domains of energy and energy security, economy and commerce as well as political and security issues come as the main priorities to secure stability in the region. Following the implementation of The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), the framework for expanding such collaboration are explained through the use of pragmatism in international relations theory and analytical methods in this study.
    Keywords: Nuclear deal, The Joint Comprehensive Plan of Action, European Union, cooperation, Foreign policy
  • Mohammadreza Mayeli*, Maryam Motiee Pages 190-207
    In recent decades, different countries have been willing to use soft power. Power that emphasis on the use of tools in order to create attractive opportunities for influence and increased penetration in other countries. Islamic Republic of Iran is also aware of the importance of soft power in an age of interdependence, Iran exploited tools such as knowledge, culture and ideology to power regional countries. In this article, we questioned that “What is the effect of using the soft power (knowledge, culture and ideology) on the Islamic Republic's regional position?” In response, this hypothesis is designed, “The more use of soft power (knowledge, culture and ideology) by the Islamic Republic of Iran, strengthen and enhance Iran's regional position.” In the knowledge sphere, Iran has made significant progresses in the medical field, cyber, defense and technology, in the culture area. Iran has rich Iranian and Islamic history and cultural commons with the countries of the region. In the ideology sphere, after the Islamic Revolution and Presentation of concepts such as the rejection of foreign domination, justice and the relation between religion and politics has increased its soft power. Power that Iran use to increase its influence in the regional countries through foreign policy. We concluded that the use of soft power tools (knowledge, culture and ideology) has strengthened and enhanced Iran's regional position.
    Keywords: Iran, Soft power, Knowledge, Culture, Ideology